Řepka olejka
Brukev řepka (Brassica napus) je jednoletá nebo dvouletá plodina z čeledi brukvovitých. Řepka je celosvětově nejvýznamnější olejninou, jejím největším producentem jsou státy Evropské unie, které veškerou produkci této plodiny také zpracují. Řepkou se obchoduje na komoditních trzích. Protože řepka bývá na poli cca 11 měsíců v roce, tedy nejdéle z tzv. jednoletých plodin, výrazným způsobem omezuje větrnou a vodní erozi. Patří mezi tzv. zlepšující plodiny, protože půdu obohacuje o velké množství rostlinných zbytků, čímž zlepšuje půdní strukturu a je tedy výbornou předplodinou. Např. pšenice pěstovaná po řepce mívá o cca 10 % vyšší výnosy, než pšenice pěstovaná po pšenici.Zhruba 2/3 produkce řepky se využívá v potravinářské průmyslu k výrobě vysoce kvalitního oleje, který je vhodný pro tepelné zpracování pokrmu i pro studenou kuchyni. Snáší vysoké teploty při zpracování potravin, nepřepaluje se a má delší trvanlivost. Olej má neutrální vůni a chuť, takže nemění chuť výsledného pokrmu. Řepkový olej je ceněn pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin 50 – 60 % (zhruba stejně jako má olivový olej). Řepkové šroty se přidávají do krmiv pro hospodářská zvířata. Chemickou reakcí řepkového oleje s metylalkoholem se získává metylester řepkového oleje neboli bionafta.Mezi nejčastější škůdce řepky patří dřepčíci z rodu Phyllotreta, jejichž dospělci ožírají klíčním rostlinkám děložní lístky a rostlinky poté nevzejdou. Na vzrostlých rostlinách vyžírají do listů dírky, rostliny poté usychají a hynou.
Pšenice
Pšenice ozimá má vyšší nároky na půdu. Vyžaduje půdy strukturní, hrubší hlinité a jílovitohlinité s neutrální až slabě kyselou půdní reakcí, dobře zásobené živinami. Nevhodné jsou půdy písčité, kyselé a trvale zamokřené. Ozimá pšenice se seje na podzim a při dostatku vláhy a teplotě kolem 15 ºC vzchází za 7-9 dní. Po vzejití poměrně rychle roste až do poklesu teploty na 4-5 ºC, kdy růst zastavuje. Postupným přechodem do zimy získává aktuální mrazuvzdornost -18 až -25 ºC. Květy a plody tvoří po přezimování na jaře a v létě dalšího roku. Pšenice ozimá je ze všech obilnin nejnáročnější na předplodinu. Nejlepšími předplodinami jsou luskoviny, jeteloviny, okopaniny, olejniny a zeleniny. Pěstování po obilnině je nevýhodné, protože obiloviny způsobují zhoršení půdních vlastností. Zvyšuje se také riziko zaplevelení a napadení porostu chorobami a škůdci.
Ječmen
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny.V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. Nejkvalitnější část produkce (v Česku asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě sladu. V Česku zaujímá po pšenici druhé místo mezi obilovinami.